Skat, Barsel og Driftsrisiko?

Skat, Barsel og Driftsrisiko?

Der har længe været stille ang. vores fine sag, men nu er der sket noget nyt og det synes jeg lige kræver en opsummering. For detaljer, kan man læse Skats redegørelse her:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2162175&vId=0

Det handler om skat

Og det handler om penge, og hvem der skal betale skat af dem.

Som I nok husker, fik vi langt om længe vristet en godtgørelse for uretmæssig opsigelse af far ud af hans dengang arbejdsgiver, stor tidl. statsejet energikoncern. Da pengene kom til udbetaling fik vi os endnu en ting at undre os over:

Når en arbejdsgiver udbetaler løn til sin medarbejder, så er det medarbejderen, der skal betale skat. Det skal han, fordi det er en alm. driftsomkostning for virksomheden at betale løn, og det er derfor skattefrit for virksomheden at udbetale løn. (Fair nok)

Når en arbejdsgiver udbetaler godtgørelse til en medarbejder i forbindelse med fratrædelse, så er det medarbejderen, der skal betale skat af beløbet.  Det skal han, fordi det er en alm. driftsomkostning for virksomheden at betale godtgørelse i forbindelse med fratrædelse (opsigelse/fyring). Oftest kender virksomheden denne betaling i forvejen, da de fleste godtgørelse er bestemt af overenskomster og lokalaftaler alt efter hvor længe medarbejderen har været ansat. Det er altså skattefrit for virksomheden at udbetale godtgørelse i forbindelse med fratræden (Fair nok). (… Faktisk er der et skattefrit bundfradrag så de første 8.000 kroner af godtgørelsen også er skattefri for medarbejderen. Læs mere hos SKAT)

Når en medarbejder bliver URETMÆSSIGT fyret pga. Ligestillingsloven (kønsdiskrimination) eller Forskelsbehandlingsloven (alder/seksualitet/etnicitet), så er det OGSÅ medarbejderen der skal betale Skat af den tildelte godtgørelse.

Altså, det er skattefrit for virksomheden at fyre en medarbejder i modstrid med loven. Virksomheden kan trække godtgørelsen fra i SKAT!

Begrundelsen ( hvis man læser alle afgørelserne jf. linket ovenfor ) er, at det er alm. driftsrisiko at opsige medarbejdere i modstrid med lovgivningen!

Dette er resultatet af Skats seneste høringstekst. Her omstøder de forskellige afgørelser fra Skatterådet, hvor de ellers tidligere havde afgjort, at det netop var virksomheden, der skulle beskattes, når godtgørelsen gives på baggrund af en (bevidst) overtrædelse af lovgivningen. I stedet er det nu den skadeslidte medarbejder, som er uberettiget opsagt fra sit arbejde, der skal beskattes af den godtgørelse, som han/hun netop har modtaget for lovovertrædelsen.

Synes I, det er ok og fair? Smid gerne en kommentar nedenfor!