Logik for perlehøns

Logik for perlehøns

Så er datoen sat: d. 17 januar pakker vi  baby, pusletaske, mands- og kvindemod, og kører til DI’s hovedkontor i København til mæglingsmøde med fars arbejdsgiver.

Vi er inviteret ind til kaffe og en underbygget forklaring på, hvordan man pludselig – 8 uger før den noget-længere-end-man-lige-havde-regnet-med-barsel, men helt urelateret – indså, at far var den HELT forkerte medarbejder i sin stilling. Barselsorlov for fædre, (som man i øvrigt i en mail kom til at sige, at man slet ikke havde godkendt, men så kom i tanke om for medarbejderen er et retskrav og ikke et personalegode, som kan tilbagekaldes, når det ikke passer ind i planlægningen)  er HELT og aldeles accepteret og bakket op af ledelsen i den moderne, statsejede energikoncern og danske flagskib for ligestilling og ikke mindst, ligebehandling.

Hvis vi nu eksperimenterer med tanken om, at far var en kvinde. Bare for sjov. Så ville datoen for hans orlovsstart typisk være sat til fire uger før terminsdato. På tidspunktet for opsigelsen ville han altså have været 28 uger henne. Det vil sige i tredje trimester. Så ville han se cirka sådan her ud:

gravid

Med kun otte uger til sin barsel, hvoraf to af ugerne ligger i årets juleferie, kan han ikke gå ud og søge nyt job. Hvem kender i øvrigt en arbejdsgiver, som vil ansætte en højgravid, som går fra på orlov om lidt, og så skal være væk i 6 måneder? Er man så ikke en beskyttet medarbejder i henhold til dansk lovgivning?

Advokaten fra fars fagforening’s velmenende råd: “Nu skal du bare tage det helt roligt og fokusere på at finde dig et andet arbejde, så skal jeg nok koncentrere mig om sagen”. Det er da pænt af hende, men far skal ikke ud og finde nyt job – det er jo hele pointen! Far skal på barsel. Er far primær indtægtskilde i hjemmet, har man ikke noget valg uden opbakningen og den fulde løn fra hans arbejdsgiver under (ihvertfald en del af) orloven. Så kan han vinke farvel til alenetid med rumpenissen – og så skal der i stedet knyttes bånd i weekenden og de aftener, hvor baby ikke overholder sin normale sengetid klokken-lidt-efter-far-kommer-hjem-fra-arbejde.

Ifølge en familieforsker fra RUC, Allan Westerling, giver far på barsel bedre parforhold. Ihvertfald er det med til at skabe bedre ligestilling i hjemmet, når mor og far fra starten deler rollen og ansvaret om at passe baby. “I barselsperioden fastlægges mønstre i familien for hvem, der gør hvad, og de mønstre forsætter langt udover de uger og måneder, som barslen tager. Når mænd ikke tager barsel, kan det skabe en form for ubalance. I værste fald give samlivsbrud…”. Mon nogen har lavet tilsvarende forskning omkring hvilke samarbejdsbrud, der sker på arbejdspladsen, når kvinder tager 200+ dages barsel og mænd tager 36 dage eller mindre? Mon ikke man på arbejdspladsen også “deler roller og ansvar og fastlægger mønstre for, hvem der gør hvad” i perioder, hvor kvinderne er på barsel? Og mon det har nogen sammenhæng med, at kvinderne efterfølgende ikke får de største lønforhøjelser eller forfremmelser? Jeg spekulerer bare…

“Common sense is not so common” – Voltaire

Og det har Voltaire ret i. For det er da logik for perlehøns, at mænd og kvinder deler arbejdet i hjemmet, så de også kan dele rollerne og ansvaret på arbejdspladsen, er det ikke? Forstå mig ret, jeg mener ikke, at alle fædre partout skal tage barsel – men jeg mener, at enhver familie bør have friheden til at vælge og sammensætte tiden med baby, som det bedst passer deres respektive familie. Ifølge en undersøgelse fra COWI om ligestillingen på barselsområdet er 15% af de private virksomheder positivt indstillet over for far på barsel. Det betegnes som en succes (!). Ved vi ikke i 2014, at vi bør blande køn, alder, etnisk og kulturel baggrunde, så vi ikke får de samme svar, når vi spørger? Vejen til at skabe diversitet på arbejdspladsen bør starte med lige forhold for alle. 

Jeg er ikke sikker på, at vores tur til Dansk Industri’s hovedkontor kommer til at overbevise mig om, at vi er ved at skabe verdens bedste, og mest konkurrencedygtige virksomheder i Danmarks private erhvervsliv, hvis vi ikke aktivt søger at skabe de rette forhold for diversitet, nuancer og kontraster på arbejdspladsen. Det bliver fattigt, snævert og endimensionelt, hvis vi ikke giver plads til at far går på barsel, så mor kan komme tilbage på arbejde.