Mænd har ikke bryster
Jeg er lige blevet færdig med Jens Chr. Hansen og Christian Nørr’s erhvervsbiografi om Stine Bosse. Jeg indrømmer gerne, at jeg er vildt fascineret af hendes karriere og resultater, og det var spændende med et kig “bag facaden”. Særligt bed jeg mærke i hendes råd til kvinderne: “Se så at få de børn. … Lad være med at tro, at I er de eneste i verden, der kan passe børnene. Mænd har godt nok ingen bryster, men det kan man indrette sig ud af.”
At det er kvinderne, der holder mændene tilbage fra at deltage i børnepasningen derhjemme støttes af Foreningen Far, som for nylig meldte ud i flere medier, at det i høj grad er kvinderne, der er skyld i, at far ikke får lov til at gå på barsel. Selvom deres formand, Jesper Lohse, faktisk understregede, at mændende kæmper med både mor og arbejdsgiveren, (“… sat på spidsen risikerer manden enten at blive skilt eller fyret, hvis han holder på sin ret til barsel. Og begge scenarier er både på den kort og lange bane dyrt for samfundet og skidt for familien.”) så galoperede medierne afsted med historien om mor, som mener, at hun har ret til hele barslen og ikke vil dele med far.
Og der er naturligvis sandhed i, at der er mange kvinder, som ikke har lyst til at vende tilbage til jobbet, mens der stadig er mælk i brysterne; baby netop er ved at udvikle personlighed, er blevet en smule sjovere at være sammen med, og ikke kun sover, skider, spiser, sover, skider i forskellige rækkefølger; og før alle graviditetskiloene er væk – (personligt kan jeg stadig ikke passe mit arbejdstøj, så det bliver lidt af en udfordring om en måned…).
Jeg forstår dem godt. Når mor deler barsel ligeligt med far, får han som regel æren af at gå hjemme med baby fra 6 til 12 måneder (for uanset hvor meget man kan indrette sig ud af det, så er det bare mere praktisk, at hende med brysterne er hos barnet i de første 6 måneder), og så bliver det far, der skal lære hende at kravle, gå og, måske, sige sit første ord.
Men de af os, som alligevel gerne vil dele barsel med far (for mit eget vedkommende deler jeg for 3. gang barsel lige over), vi kæmper altså med et arbejdsmarked, som slet ikke har accepteret, at far gerne vil på barsel. En kvinde fra min mødregruppe fortalte, at hendes mand (som arbejder ved en global, dansk/svensk mejerivirksomhed) fik at vide, da han bad om barsel i henhold til medarbejderhåndbogen med ti ugers lønnet orlov for mænd, at “det er der aldrig nogen, der har gjort før – det er vist bare noget HR har indført for at tiltrække kandidater til virksomheden!”. En af mine medarbejdere fortalte om en veninde, hvis mand gerne ville tage lidt ferie med familien inden babys ankomst, men blev anbefalet af kolleger at gemme sine feriedage til efter fødslen, hvis han ville have et par dage fri med sin kone og den lille ny. Det ville nemlig ikke være “godt for hans videre karriere i virksomheden” at tage orlov.
Og nu er min mand så blevet sendt hjem af sin arbejdsgiver, en af Nordeuropas førende energikoncerner med hovedsæde i Danmark, med besked om, at hans kompetencer ikke længere matcher teamet. Seks uger før sin planlagte, seks måneders orlov. Uden varsel. Samme måned havde hans nærmeste leder rost hans arbejde, og de havde talt om de projekter og opgaver, som han skulle varetage fremadrettet. Men desværre faldt den lange barsel ikke i de højere chefers smag, så: bum – vi kan ikke bruge dig længere her i virksomheden!
Jeg forstår godt, at det er udfordrende for den lille virksomhed, at en medarbejder skal på orlov. Det koster både på økonomien og ressourcerne. Derfor er der mange virksomheder, som vælger den nemme løsning og skiller sig af med medarbejderen – eller værre endnu – slet ikke ansætter medarbejdere, som kan tænkes at skulle på orlov. Ifølge en undersøgelse, som Berlingske Nyhedsmagasin har lavet i samarbejde med fagforbundene Civiløkonomerne, DJØF og IDA har hver tiende kvinde oplevet at miste sit job i forbindelse med deres orlov.
Derfor må det være regeringens og de store virksomheders samfunds-ansvar at gå forrest med lige- og retfærdig behandling af både far og mor. Der skal jo fødes børn i Danmark. Hvis far tager barsel, kommer mor hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet og der kommer bedre balance i regnskabet. I dag tager danske mænd kun 7,4 procent af den samlede barsel. Ikke mærkeligt at kvinderne kommer bagud på både lønnen og karrierestigen.
I vores familie vil vi ikke finde os i, at man sender far hjem med en fyreseddel lige inden hans barsel uden yderligere forklaring. Vi vil tage sagen til Ligebehandlingsnævnet på trods af, at deres gennemsnitlige sagsbehandlingstid er på ca. 9 måneder. Når vi endelig får en afgørelse vil fars barsel være slut. I stedet for ti uger med lønnet orlov fra sin store, statsejede arbejdsgiver (+ pension og ferieopsparing af fuld løn for hele perioden) skal min mand på barselsdagpenge.
Vi er to voksne, tre børn og en hund i et villahus. Men vi har besluttet, med hjælp fra familie, hinanden, og havregrød et par gange om ugen, at vi vil se dette her til ende, og ikke tage til takke med en månedsløn eller to, som uden tvivl vil være arbejdsgiverens mæglingsforslag senere på måneden – som plaster på såret, hurtig kapitalindskud til familien, og lovning om, at vi er helt stille om deres totale mangel på ligebehandling af fædre i en af Danmarks største virksomheder. Det bliver et nej tak her fra.
Mor skal tilbage på arbejde – og far skal på barsel. Lige som vi hele tiden har planlagt. Zoe skal lære at mor og far deler det derhjemme og det derude (som Stine ville have sagt det); og alle skal opføre sig ordentligt, og behandle hinanden lige og retfærdigt – både de store og de små.
Sådan, det er en sej beslutning. Godt gået. I har allerede vundet i mine øjne, I har fat i den lange ende. Gid I også vinder kampen mod den store statsejede virksomhed!
Tusind tak, Britta. Vi klør på – og jeg skal nok følge op på bloggen ;).
Flot. Min fulde respekt. Alt for mange lader bare stå til. Men jeres sag ender givetvis med et forlig, som så kan diskuteres til den tid. Held og lykke.
Mange tak, Johnny. Du har ret – rigtig mange råder os til at lade det ligge og komme videre. Men vi vil se hvordan det ender. Fortsættelse følger!
Spændende læsning, og absolut interessant, om Ligebehandlingsnævnet tager dette præcis lige så alvorligt, som hvis det var en gravid kvinde, det var sket for. Jeg ser frem til at følge det videre forløb!
Mange tak, Michael. Ja, det er netop dét, vi også er spændte på at finde ud af. Desværre viser historikken fra Ligebehandlingsnævnets afgørelser, at far ikke er helt så godt beskyttet som mor.
Mit indtryk er også helt klart, at en væsentlig årsag til, at nogle mænd ikke tager en del af barslen er arbejdsgivers holdning. Enten som i jeres tilfælde, hvor man åbenbart risikerer at blive fyret eller ved, at mandlige kollegaer håner barsel til mænd.
Jeg arbejder selv i TDC og en af de ting, jeg er stolt over ved TDC er, at det bliver opfattet som lidt dumt eller fjollet, hvis man som man ikke tager de 3 måneders barsel med fuld løn man har ret til som mand.
Hvor er det fantastisk at høre, at der trods alt er arbejdspladser, hvor man sørger for at far har muligheden (økonomisk) – og ikke mindst opbakningen fra kollegerne. Det vil helt sikkert være med til at gøre en forskel!
Sådan Xenia! God kamp!
🙂 Tak Alice!
Stine Bosse shared this page on Facebook
Noget fra den virkelige verden til den fortsatte debat …..
Imported automatically from Facebook
Dejligt og meget konkret indspark til debatten!
Imported automatically from Facebook
Hvor er det trist, at vi ikke er kommet længere. Eller er der mon ligefrem tale om et tilbageskridt i forbindelse med krisen?
Imported automatically from Facebook
Hvis bare det var så enkelt Dorte, men noget tyder på at dette er sværere end som så ……
Imported automatically from Facebook
Det svære består i, at livet er andet end arbejde, karriere og penge
Imported automatically from Facebook
Øv
Imported automatically from Facebook
Ja, men så tror jeg vi er enige Dorte. Jeg troede du ville bevare status quo.
Imported automatically from Facebook
Savner flere fædre omkring børnene i det hele taget, til forældremøder, i forældrebestyrelser osv. Men det kræver at flere kvinder giver mændene plads:)
Imported automatically from Facebook
Ser desværre en del arbejdsgivere behandle deres ansatte mindre hensigtsmæssigt (for nu at udtrykke mig diplomatisk). Og det gælder ikke kun omkring barsel, men mere generelt i forbindles med stress og sygemelding, hvor fyresedlerne sidder mere løst end tidligere.
Imported automatically from Facebook
Det skal ikke kun være øv bøv det hele. Jeg har 1 uge tilbage af 6 måneders dejlig barsel. Det har været uden de mindste problemer, vha fleksibel arbejdsplads og god dialog mellem mor & far. Åbenhed, ærlighed og gensidig fleksibilitet er vejen, mere end x antal kroner er det(vi har også grød-dage)..
Imported automatically from Facebook
Herligt Jacob:)
Sej har du altid været. God kæreste du har!
Imported automatically from Facebook
Jeg har også lige “Opslået” noget fra den virkelige verden Udviklings bistanden. Men hvis man ikke har en kendis faktor interesser indhold, og debat overhovedet ikke. Men at en ikke særlig begavet politiker, bliver kommenteret, med flere hundrede indlæg, fordi han har lavet en gang “Fløde Kartofler”Udstiller vel på synlig vis, at vidensamfund bliver Danmark aldrig.
Imported automatically from Facebook
Klart at det ville være rart at få lige adgang til barsel rent lovgivningsmæssigt, men det er altså også et spørgsmål om cohones… Jeg har da holdt fuld barsel m alle mine 3 sønner, koste hvad det vil. Det er da ikke noget nogen som helst regel skal blande sig i … 😉
Imported automatically from Facebook
Sejt Søren:)
Imported automatically from Facebook
Jeg mindes stadig, da jeg i 1992 var ansat i en stor koncern og meddelte HR-chefen, at jeg agtede at tage 10 ugers barselsorlov. Det var tydeligt, at mit ønske ikke var velset. Jeg kom efterfølgende tilbage til en situation, hvor en stor del af mit ansvarsområde var overtaget af en anden og min stilling delvis nedlagt. Men kriser skaber jo udvikling, så jeg fandt min vej videre, indtil IT-boblen brast. Siden fulgte et år med arbejdsløshed, hvor jeg kombinerede en meget aktiv jobsøgning med at passe min søn fra han var et til to år. Det var en oplevelse så stor, at jeg, for egen regning, gentog den med min datter. De er nu 17 og 22 år og jeg bilder mig ind, at mit meget tætte forhold til mine to børn, har rod i denne periode. Jeg kan kun anbefale det, men om det skal være frivilligt eller obligatorisk kan jo blive en meget lang debat. Når jeg kigger med mandeøjne ind i en mandeverden, ser jeg stadig mange mænd, der ville vride sig som ål, hvis de skulle overtage på hjemmefronten. Og faktisk tror jeg på, at mange af disse mænd ville have ret godt af en obligatorisk deltagelse. Der er jo heller ingen, der har taget skade af, at aftjene værnepligt.
Imported automatically from Facebook
Jeg er næsten sikker på, at nu her hvor mænd, stort set ophører med at være mænd. Vil evolutionen en gang forsyne mænd med dievorter.Nu passer jeg vores tennisbaner i vores lille by. Overfor disse er en børnehave, jeg snakker en del med disse herlige unger, som står og kalder på mig. Jeg er dybt bekymret over fremtiden for os danskere.En trediedel af alle voksne er singler, så rigtig mange drenge vokser op, uden at kunne spejle sit køn, i en voksen mand. Nu har man jo lovgivningsmæssig og holdnings mæssigt, sikret kvinderne, som de bedste til at varetage børns opvækst. Og da alle børn jo kommer i børnehave, og stort set alle pædagoger er kvinder der også. For at drenge, kan udvikle sit køn til en voksen mand,skal disse drenge have lov til at udvikle sig, i de til tider lidt voldsomme lege, det får de ikke lov til da kvinden vil have ro og harmoni. Efter min mening efter iagttagelse af drengene i børnehaven udvikler de en dysfunktion. Det er pigerne der kører det hele, drengene er tilbageholdene, og lidt forsagte. Jeg har diskuteret det med pædagogerne, kvinder, som selvfølgelig ikke ser noget som helst problem.
Imported automatically from Facebook
Jeg tillader mig at linke til dagens kronik i Politiken – Interessant læsning – http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE2178561/ny-nordisk-mor—fucked-up-af-naturen/
Imported automatically from Facebook
Hvor er jeg glad for netop dette link. Læste med interesse indlægget.
Jeg har meget respekt for synspunkterne, og kan jo fint genkende følelserne, både hos mig selv og hos mine voksne døtre, der er mødre – 2×2
Imidlertid må jeg sige, at der som jeg oplever det, fint kan være plads til det hele. Altså børn og karriere både for mænd og kvinder, der ønsker det. Livet er langt og behovene hos alle flytter sig.
Jeg mener slet ikke, at et ønske om et aktivt job liv, berøver at betyde at man fravælger hverken moder eller faderrolle.
Endelig vil jeg også mene at kunne huske og nu gennem mine svigersønner blive mindet om, at fædre også oplever noget ganske særligt, netop ved at blive fædre. Det respekterer jeg og kan kun anbefale unge kvinder at gøre netop det. Lad nu de dejlige fædre få plads. Patent på forældrerollen holder ikke.
Men dejligt med gode dialoger om noget så meningsfyldt som det at blive mor eller far!
Imported automatically from Facebook
jamen respekt for det enkelte menneske og køn , så har jeg det sådan at vi har et valg , og vil kvinden vælge karriere og drømme , samtidig med at amme er det noget jeg vil støtte op om .. men mændende som jo også mangler i nogle instistitioner , til at være med i opdragelsen af barnet , hvis både mor og far er ude… er vigtigt., mænd har deres at bidrage med, og synes man skal kunne erkende at begge køn har ret til at være en del af samfundet .på alle planer., men ja kvinder har bryster, så derfor er der nogle gængse områder som kvinden bare må være en del af . hvis man får børn ..
Imported automatically from Facebook
Helt enig, Sebastian!
Imported automatically from Facebook
Jeg er ikke uenig med D’herrer, men må alligevel opfordre til nærlæsning af debatten. For jeg læser, at et af skribentens egne konklusioner, måske er, at vi trods megen god vilje, alligevel må erkende nogle af de, ofte hormonstyrede processer, naturen har forsynet os med. Så i relation til det at give bryst, så var det rent faktisk en af årsagerne til, at jeg valgte min barselsperiode på et tidspunkt, hvor den fase var overstået og eratattet af konkret madlavning og se, det har jeg faktisk ganske gode evner til. Og som børnene senere har udtalt: det er du meget bedre til end mor ! Naturlig eller konstrueret rollefordeling? Er det ikke ligegyldigt blot man som Stine skriver det: Finder ud af det sammen til fælles og bedste!
Imported automatically from Facebook
Det var rent faktisk godt skrevet, Hans Frost !!!
Imported automatically from Facebook
Tak Allan og god weekend
Imported automatically from Facebook
Tak og i lige måde, Hans.
Imported automatically from Facebook
Ja, men nu det er den eneste lille fejl, vorherre lavede ved os mænd, kan det så ikke lige går an?
Imported automatically from Facebook
Vi drenge/mænd har brystvorter/die do… Fra undfangelsen, altså mandens sperm til kvindens æg, er “spørgsmålet” M eller K? Lidt senere “besluttes” det så…! Stine, du blev kvinde…!!!
Imported automatically from Facebook
Og det er jeg da rigtig glad for. Har altid haft en klar holdning om at kvinder og mænd fra hver sit udgangspunkt skal have absolut lige muligheder i alle livets forhold. Og så kan vi jo forvalte og vægtlægge disse mulighder forskelligt. Det er herligt, og netop et udtryk for det mangfold, som livet helst skulle være. Der er IKKE kun een opskrift. Hverken for mænd eller kvinder.
Imported automatically from Facebook
…, det er jeg sandelig også…, det glade photo, ungpigephoto kan man leve længe på…!
Imported automatically from Facebook
Da vores datter, Alma, var lille ville hun ikke i børnehave…, ville ikke! Jeg sagde op job, og da jeg spurgte hende, om jeg skulle melde hende ud, var svaret Jaaaeee! Fandt lille Heemanfigur til mig som gavetil mig
Imported automatically from Facebook
Som gave…! Og jeg passede hende i otte år…!
Imported automatically from Facebook
Tog ofte på ‘kaffebar’ som vi kaldte Apollo Bryggeriet, fik spareribs og symbolsk bagekartofler, lidt salat. Cola & stor fadøl til far & vigtigst: hagesmæk bundet på af den søde servitrice… Zum wohl!
Imported automatically from Facebook
Sheryl Sandberg, topchef hos Facebook, har skrevet bogen Lean In. Den handler om kvinder i ledelse og hun skriver bl.a. om, hvordan hun i sin tid hos Google håndterede et krævende job, en svær graviditet og det at være mor og have karriere. Jeg har skrevet forord til den danske version Byd ind – det kan du læse mere om her: http://www.bosse.biz/kvinder-karriere-og-viljen-til-lederskab/
Imported automatically from Facebook
Xenia Duffy Obel shared this page on Facebook
Har fået sat gang i debatten med mit første blog-indlæg 🙂 Nu er vi spændte på hvordan sagen udvikler sig!
Imported automatically from Facebook
Så sejt I tager kampen op!
Xenia Duffy Obel shared this page on Facebook
Imported automatically from Facebook
godt brølt og ja det er fandme for dårligt så hatten af for Jer for at I tager kampen op
Imported automatically from Facebook
DELT – bum!!!
Imported automatically from Facebook
Helt enig. Sikke noget svineri!
Imported automatically from Facebook
Hvordan endte sagen?
Hej Karen,
Tak for din interesse og spørgsmål – Sagen endte ikke helt som vi havde håbet på. Vi ville gerne gøre en forskel, da vi ser for mange af denne her type sager og er rystede over, hvor få af dem, der kommer frem i lyset. Desværre var fagforeningen ikke enige i, at det var en vigtig pointe at få sat fokus på, så vi endte med et forlig, som dog alligevel var på det niveau, som vi havde bedt om, men altså uden en offentlig kendelse. Jeg skrev efterfølgende dette blog-indlæg om afslutningen på sagen: http://imaginary.dk/xenia/far-pa-barsel/selv-uden-bryster/